Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: traditionele volksliedjes met ritmes als de deining van de golven en melodieën als een warme bries over het strand. Al zo lang als Jessica zich kan herinneren klonken deze liedjes in de huiskamer van haar familie. En van jongs af aan leerde ze deze Lagu Lagu driestemmig zingen, samen met haar moeder en haar zus.
 
Haar aangeboren liefde en grote talent voor muziek brachten haar uiteindelijk naar het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2008 afstudeerde. Na haar afstuderen maakte Jessica Manuputty als zangeres naam in de Nederlandse jazz- soul- en popmuziek. Ze speelde met bekende nationale én internationale acts als Jett Rebel, Barry Hay, het Metropole Orkest en Jacob Collier, in uitverkochte clubs als Paradiso en op festivals als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.
 
Maar de deining van de golven en de warme zeewind hadden zich diep in haar DNA genesteld, net als de heimwee die haar grootouders altijd hebben gekoesterd naar hun eiland in het oosten van de Indische Archipel. Diepgewortelde gevoelens die in 2017 hun uiting vonden in Jessica’s eerste soloplaat TOMA!, een live opgenomen album met de
Lagu Lagu uit haar jeugd.

Het debuutalbum is een prachtige, weemoedige en tegelijk speelse ode aan een plek op de wereld waar haar persoonlijke geschiedenis ooit begon. Jessica laat zich horen als een bezielde zangeres, die zonder opsmuk en met volledige controle over haar stem teder de hartensnaren van haar luisteraars beroert - hen achterlatend met een gelukzalig gevoel van zoete heimwee naar een prachtige plek, hier ver vandaan.

Met het materiaal van TOMA! toerde Jessica de afgelopen jaren door heel Nederland en werd ze onvermoed een bewaarster van de Molukse cultuur aan de andere kant van de wereld. Zo had ze in 2021 de eer om, tijdens de nationale herdenkingsceremonie van 4 mei, het ‘Indisch Onze Vader’ te zingen in bijzijn van de koning en de koningin. Deze jaren hebben Jessica nog sterker het belang doen inzien van het doorgeven van de
Lagu Lagu en de schoonheid van het Molukse culturele erfgoed. Zeker in Nederland, waarmee de gedeelde geschiedenis zo gecompliceerd maar ook zo verstrengeld is.
 
In 2023 zal dan ook het langverwachte vervolg op TOMA! uitkomen. Beide albums zijn  geproduceerd door de Nederlandse multi-instrumentalist Jelte Tuinstra (Jett Rebel), en opgenomen in de bekende Wisseloord Studios.
 
De komende jaren gaat Jessica Manuputty verder op haar muzikale zoektocht. Naar een dieper begrip van wie ze is, naar waar ze vandaan komt en waar ze naartoe gaat. Als een ode aan haar voorouders, maar ook als een doorgeefluik naar volgende generaties. En voor haar luisteraars is het maar te hopen dat haar zoektocht voorlopig niet stopt, want de klanken die Jessica en haar band op zowel het podium als in de studio laten horen zijn tijdloos, troostvol en grenzeloos mooi.