BIO

Zangeres Jessica Manuputty bracht in mei 2017 haar eerste solo album TOMA! uit. Het bevat een selectie van haar lievelings ‘lagu-lagu’ (Molukse traditionals). 


‘Een jaar geleden voelde ik de behoefte om terug te gaan naar mijn Molukse roots. Ik dacht aan de ‘lagu-lagu’ die ik vroeger zo vaak zong met mijn familie in het huis van mijn grootouders. Ik dacht aan de schoonheid van de liedjes en vroeg me af waarom ik er nog nooit iets mee had gedaan. Het voelde ineens zo logisch om die muziek op te gaan nemen. Ik wilde een document maken voor mezelf en mijn familie, mijn grootouders eren én de muziek doorgeven aan mijn jongste neefjes en nichtjes.


‘TOMA!’ produceerde Jessica in samenwerking met Jelte Tuinstra (Jett Rebel). In de zomer van 2016 namen ze de liedjes op met de muzikanten Nick Croes, Gino Cochise en de zangeressen Na’omi Pariama en Daniella Loppies. ‘Ik wilde het zo intiem mogelijk houden en de huiskamersfeer van vroeger benaderen. Alles werd live op tape opgenomen in een kleine bezetting van zang, gitaren, ukelele en percussie. Hierdoor heeft de plaat precies de warme, organische, vintage sound gekregen die ik voor ogen had.’


Jessica en haar band speelden de muziek van ‘TOMA!’ op o.a. het Tong Tong Festival, Oerol en het BaliKei Festival in Indonesie.

De liefde voor muziek kreeg Jessica van huis uit mee. Met haar moeder en zus zong ze thuis driestemmig en ook met andere familieleden werd er veel gemusiceerd. Haar vader draaide platen van Miles Davis,  Sarah Vaughan, Prince en Stevie Wonder. Als klein meisje was ze gefascineerd door Mariah Carey en zong ze elke ‘ad-lib’ (=versiering) na.


Na de middelbare school vertrok Jessica naar Amsterdam om psychologie te studeren. Maar in de collegebanken bleef de muziek knagen. Ze besloot haar hart te volgen en verder te gaan met zingen. In 2004  werd ze toegelaten op het Utrechts Conservatorium. Daar verdiepte ze zich in de jazz en begon op te treden in allerlei formaties. In 2008 studeerde ze cum laude af. Ze ontwikkelde zich tot een veelgevraagde (backing) vocaliste en werkte voor artiesten als Postman, Barry Hay, Karin Bloemen, Hans Teeuwen, Het Metropole Orkest & Jacob Collier e.v.a. 


Van 2013 tot 2017 zong Jessica in de live band van de excentrieke en veelzijdige artiest Jett Rebel. Ze tourden langs uitverkochte clubs zoals Paradiso en grote festivals waaronder Pinkpop, Lowlands en North Sea Jazz. 


Jessica Manuputty is naast haar werk op het podium Vocal Coach. Met veel enthousiasme geeft ze haar kennis en ervaring door aan haar studenten. Dit doet ze in haar eigen lespraktijk en op het Conservatorium van Amsterdam op de opleiding Docent Muziek.